Wanneer u bij ons aanklopt, stapt u automatisch in de wereld van de compacte armmaaiers van McConnel. Een partnerschap van meer dan 20 jaar tussen McConnel en Dabekausen heeft geleid to een uitstekende fabriek-importeursrelatie. Samen leveren wij altijd een goede service en een top onderdelenvoorziening.

Gebruiksvriendelijk

Met horizontale reikwijdtes tussen 3.40 en 4.80 meter, gemeten vanaf de topstang tot het uiterste punt van het werktuig zijn deze compacte machines zeer breed inzetbaar. De armmaaiers zijn ontworpen om te worden aangebracht op categorie I en II driepuntshefsystemen. Ze zijn eenvoudig in slechts tien minuten te monteren en demonteren en ze worden volledig elektrisch proportioneel bediend. Door de eenvoudige (de-)montage kunnen de tractoren voor verschillende seizoensgebonden taken ingezet worden, zonder dat er over het algemeen aanpassingen aan de tractor nodig zijn.

Historische achtergrond

De geschiedenis van McConnel gaat terug naar de naoorlogse jaren, waar overtollige Spitfire-wielen werden gebruikt om de eerste mechanische zaagbanken te bouwen. In de vroege jaren ’50 werden er al meer dan tienduizend van verkocht. De eerste mechanisch aangedreven heggensnoeier werd in 1948 ontwikkeld en geïntroduceerd om de traditionele heggen in het Verenigd Koninkrijk te onderhouden. In 1953 werd de eerste heggensnoeier met een PTO (aftakas) geïntroduceerd, waaraan verschillende werktuigen konden worden bevestigd. McConnel noemde deze de ‘Power Arm‘, en deze term zien we nog steeds terug op de hedendaagse machines. Sindsdien heeft hun heggensnoeier zich ontwikkeld tot wereldwijd de nummer één.

Hoog Bereik

Ongeveer dertig jaar geleden bracht McConnel zijn eerste compacte systemen op de markt. Het kleinste type is de PA3430, waarbij het getal ’30’ verwijst naar het hydraulische vermogen van 30 pk en het getal ’34’ naar de horizontale reikwijdte van 340 centimeter. Dit systeem maakt gebruik van het unieke ‘high reach’ concept, waarbij de onderste arm van de giek boven het aangrijpingspunt van de topstang is bevestigd en er geen cilinders onder de armdelen zijn. Deze armgeometrie maakt het mogelijk om tot aan de achterband van de tractor te maaien of te klepelen. Dankzij dit systeem kunnen bijna alle heggen aan de voor-, achter- en bovenkant worden gesnoeid. Dit maakt het ideaal voor stedelijke omgevingen, waar niet alleen heggen, maar ook bermen, fietspaden, voetpaden en wegen moeten worden onderhouden voor de verkeersveiligheid. Omdat het werktuig altijd voor de armmaaier op het draaistel van de giek werkt, is er geen risico op contact tussen de giek en het werktuig.

Elektrisch proportioneel bedieningssysteem

Tegenwoordig zijn de meeste McConnel-machines uitgerust met een 12V elektrisch proportioneel bedieningssysteem. Elektrisch in- en uitschakelbare zweefstanden zorgen ervoor dat de klepelrotor, die ongeveer 120 kilogram weegt, vrij kan draaien onver 245 graden. De zweefstand van de armmaaier zorgt voor een bodemvolgende beweging, waardoor oneffenheden in de bodem geen invloed hebben op het maaien. Hierdoor kan stabiel ‘in de lucht gewerkt’ worden bij maximale reikwijdte.

VFR-technologie

De afkorting VFR in deze armmaaiers staat voor Variable Forward Reach en was oorspronkelijk bedoeld voor grotere armmaaiers met een hydraulisch vermogen van 55, 70 of zelfs 85 pk. VFR stelt de gebruiker in staat om de maairotor variabel 1,0 meter naar achteren of (tot) 2,60 meter naar voren te plaatsen. Deze mogelijkheid is reeds enkele jaren  beschikbaar voor de compacte McConnel PA4830VFR– armmaaier. “Dit maakt het mogelijk om het aanbouw werktuig op elk gewenst punt van het maaigebied te plaatsen en vergroot het werkgebied aanzienlijk. De voordelen van VFR zijn onder andere meer comfort en zicht voor de bestuurder, flexibiliteit bij het aanpassen van de giekpositie aan de benodigde werkzaamheden en verbeterde veiligheid, omdat de bestuurder beter zicht heeft op wat er voor hem gebeurt. Het maakt ook hogere werksnelheden mogelijk in krappe ruimtes of bij het vermijden van obstakels, zoals verkeersborden en straatmeubilair. Hoewel er steeds meer belangstelling voor is, heeft VFR de traditionele ‘rechte’ armmaaier nog niet overtroffen in populariteit.

Installatie

De installatie van McConnel-systemen gebeurt door ze aan de hefinrichting te bevestigen en vervolgens met een elektrische kabel aan de cabine te verbinden. De aandrijving gebeurt via de aftakas, die twee hydropompen aandrijft: een krachtige pomp met een capaciteit van ongeveer 46 liter per minuut voor het werktuig en een kleinere pomp met een capaciteit van 15 liter per minuut voor de bediening van de giek. Voor dit soort systemen is een bevestiging aan de achterzijde van de tractor doorgaans de meest geschikte optie, gezien de zijdelingse krachten die worden uitgeoefend bij volledige reikwijdte. Bij een bevestiging aan de voorzijde van de vereist dit vaak complexe aanpassingen aan de tractor. Als het echter strikt noodzakelijk dan wel gewenst is, gaan we graag met onze klant in gesprek om een oplossing te vinden. Bij achter aanbouw blijft de tractor bovendien volledig origineel en ongewijzigd, hoewel we voor gieken met een reikwijdte vanaf 550 centimeter ook een as-bevestigingssysteem kunnen aanbieden. Desalniettemin kunnen zelfs deze systemen nog relatief snel worden gemonteerd en gedemonteerd. Tevens zien we een toenemende vraag om het geheel aan shovels en werktuigdragers te monteren. Ook hier hebben we prima oplossingen voor, zelfs met armdraaingen van 110 tot 180 graden.

Aanbouw

Wat betreft de aanbouw werktuigen, biedt Dabekausen een uitgebreid assortiment aan, waaronder mulchmaaiers, klepelmaaiers, onkruidborstels, takkenscharen en bordenwassers. Daarnaast voorziet het bedrijf ook in maai-units met een afvoerband voor het verzamelde maaisel. Als alternatief kan gekozen worden voor een unit met een maaihark of een vingerbalk, wat gunstig is voor het behoud van insecten en kleine dieren. De laatstgenoemde optie is vanzelfsprekend geschikt voor extensief bermbeheer, en de werktuigen zijn volledig uitwisselbaar binnen elke bouwserie van de maaiarmen.

Dabekausen Hagenprofi

Systemen voor het afzuigen van maaisel/snoeisel: voor de compactere McConnel-systemen is deze functie al beschikbaar. Dit komt vooral doordat de eerste meter berm langs voet- en fietspaden steeds vaker en regelmatiger wordt gemaaid met het oog op veiligheid. Compacte armmaaiers zijn uiterst geschikt voor deze toepassing. En natuurlijk is Dabekausen al jaren bekend met zijn eigen ‘Hagenprofi’ – een snoei- / verklein- / verzamel- en afvoercombinatie om gemeentelijke intensief gesnoeide hagen in één keer te bewerken. Hiervoor is ook een klepelmaaier met afvoervijzel beschikbaar. Kortom, de McConnel-armmaaiers bieden een veelzijdige en efficiënte oplossing voor het onderhouden van groene gebieden met kleine tractoren, en ze zijn geschikt voor diverse toepassingen in stedelijke omgevingen.

of heeft u een vraag?

Zoeken

Geef uw zoekterm in en druk op enter