Belangrijke verbeteringen zitten hem soms in eenvoudige details, die je achteraf al veel eerder had kunnen bedenken. Een goed voorbeeld is de opbouw van een trommelhakselaar op de Dabekausen Hagenprofi 1250 Pro. Het geeft de Generatie II een flinke capaciteit boost. Samen met de door Dabekausen ontwikkelde opbouw is het een uitgebalanceerde capaciteitsmachine.

Het hagen knippen gebeurt in de regel in ons land toch altijd één of twee keer per jaar. Bij snel groeiende hagen kun je dan flinke takken hebben, tot wel 80 centimeter lang en vijftien millimeter dik. In ons omringende landen wordt in sommige gevallen om de paar jaar geknipt. Dabekausen heeft hiervoor het eigen Power RM 1250 Pro-maaidek, dat is uitgerust met vier messen en met een werkbreedte van 1,25 meter. Dit kan plantaardig materiaal tot een diameter van 25 millimeter aan. Dit maaidek is mede met het oog op wat zwaardere bestanden ontwikkeld, maar het is ook geschikt voor het fijnere maaiwerk. Als je hiermee in zwaardere bestanden met vakmanschap en het nodige verstand de snelheid aanpast, lukt het maaien en tegelijk afzuigen prima. De kans dat te lang materiaal tot verstoppingen leidt, is echter reëel, niet alleen bij heel grof, maar ook bij dunner materiaal. Stukjes van zo’n tien millimeter dikte met een lengte van rond de vijftien tot twintig centimeter kunnen heel hinderlijk de pijp ergens blokkeren. Dan is het de trekker of zelfrijder uit, kloppen en tegelijk zuigen.

Hakselaar opbouwen

De specialisten van Dabekausen in Echt bedachten dat dat anders moest kunnen. Ze kwamen op het idee om een hakselunit van een versnipperaar te monteren op het Power-maaidek. Ze kozen voor een niet te groot en zwaar exemplaar dat wel het nodige kan verstouwen. Het werd uiteindelijk een rotorhakselaar met tegenmes met een doorlaat van 120 millimeteren een breedte van 320 millimeter. Deze wordt hydraulisch en in serie met het maaidek aangedreven, waarbij beide altijd synchroon lopen. Er zijn enkele versterkingen aangebracht om het iets hogere gewicht van rond de 50 kilogram te compenseren. Als de hakselaar is gemonteerd, loopt hij altijd mee.

‘DOOR HET VERSNIPPEREN IS DE VULLINGSGRAAD VAN DE OPVANGBUNKER VEEL GROTER’

Afgelopen najaar heeft Dabekausen proefgedraaid. Uiteraard produceert de versnipperaar wat extra geluid, maar dat valt in het niet bij de voordelen. Het bleek in duurtests al snel dat de opbouw van de hakselaar meer bracht dan alleen minder verstoppingen. Door alles vooraf te versnipperen, gaat het materieel veel gemakkelijker door de afzuigpijp en wordt de Matev-bunker met een inhoud van 1650 liter veel beter gevuld dan met grover materiaal. Afhankelijk van het soort materiaal pak je hier zo een kwart tot een derde hogere vullingsgraad. Tweede grote winstpunt is dat de machinist ook sneller kan gaan rijden. Hij weet dat de kans op verstoppen kleiner is en hoeft daardoor minder ‘defensief’ te rijden. Als de trekker op een vlak oppervlak rijdt, kan een rij- en maaisnelheid van meer dan 5 km/u worden bereikt, zo is gebleken bij de duurtests. Gemiddeld ligt de werksnelheid in de praktijk tussen de 1,5 en 3,5 km/u, mede doordat de armmaaier is uitgerust met de proportionele besturing van McConnel. Al met al praat je situatieafhankelijk over mogelijk wel dertig tot vijftig procent capaciteitswinst.

Voor fietspaden

Een belangrijk punt van de Hagenprofi is het gebruiksgemak op fiets- en wandelpaden, waar de gebruikelijke maai- en haagsnoeicombinaties meestal niet kunnen worden gebruikt. De compacte maaiafzuigcombinatie kan, mits opgebouwd op compacttrekkers of werktuigdragers, met een beperkt aandrijfvermogen op 1,50 meter smalle trottoirs rijden. Veelal gaat het echter om semi-compacttrekkers en werktuigdragers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Boomer 54 D, een John Deere 4066 of een Multihog, Holder of Kärcher. In de praktijk wordt de Hagenprofi voor de stabiliteit op 1,80 meter breedte opgebouwd. Ook dan kan er op menig fiets- en voetpad worden gewerkt. Inmiddels heeft Dabekausen groen licht gegeven voor de opbouw van de hakselaar en lopen de eerste productieversies. In de werkplaats worden momenteel de eerste exemplaren klaargemaakt voor uitlevering voor het komende maaiseizoen. De hakselaar is een optie en kan op de laatste generatie RM1250 Pro (vanaf 2019) ook achteraf worden opgebouwd.

Dabekausen-frame

Dabekausen is al elf jaar bezig met de Hagenprofi. Afgelopen jaar is er een grote stap gezet door zelf een Dabekausen-frame te ontwikkelen, waarbij het bedrijf de hydrauliektank en de hydrauliekpomp naar achteren verplaatste. Dat zorgde voor maar liefst 350 kilo minder gewicht op de neus en evenredig meer op de achterkant, afhankelijk van het type trekker. Daarbij is een frame ontwikkeld waarbij de Matev-hoogkipbak niet langer op eigen wielen steunt. De vooras van de trekker wordt daarbij tijdens het werk hydraulisch afgesteund ten behoeve van de stabiliteit. De maaiunit is voorop via een verstelbare plaat opgebouwd en achter hangt het geheel in de versterkte driepunts-hefinrichting. Hydrauliekaansluitingen hebben allemaal snelkoppelingen en ook lopen de hydrauliekslangen centraal onder de trekker door. Het voordeel van deze ontwikkeling is dat de vooras dermate wordt ontlast dat deze niet over ontoelaatbare en in de praktijk minder prettige vooraslasten gaat. Fabrikanten als John Deere, New Holland en Kärcher ondersteunen Dabekausen door de fabrieksgarantie aan te passen voor het concept van de Hagenprofi. De betere gewichtsverdeling heeft daarnaast ook fijner sturen tot gevolg en een stabieler rijgedrag in zowel het werk als tijdens het transport.

of heeft u een vraag?

Zoeken

Geef uw zoekterm in en druk op enter

Zoeken